Allergitjafs

Åhh läste precis ett inlägg på Facebook där flertalet människor lämnade ogenomtänkta inkompetenta kommentarer angående hundallergi i kombination med fik (att man borde få ta med hundar IN på fik). Orkar inte skriva en lång harang om det just nu men det handlade kort och gott om människor som inte alls förstår sig på att folk kan ha allergier och hur det kan påverka en. Kommentarer som Det
fungerar jättebra med hundar i offentliga lokaler i väldigt många
europeiska länder och där finns också allergiker. I Sverige är det
överdrivet tycker jag
och Inte
så många som har allergier mot hund tror jag
samt förslag om att Man kan väl ordna en “hörna” där man kan sitta med sin familjemedlem” får mig till att vilja spy galla.

Hur tänker ni? Väldigt spännande att många människor tror och tycker så mycket angående allergier som de uppenbarligen inte har en susning om. Själv får jag andningsproblem deluxe, bihålesmärtor som brukar sitta i resten av dagen (aka. typ huvudvärk from hell) kli i luftvägarna och ögonen och svullna ögon. Vid närmre kontakt blir det hudutslag och annat skojsigt. När en kompis hund råkade flyga upp i mitt ansikte sådär hastigt så lyckades denne med att slicka på mina läppar varpå jag såg ut att ha gjort en rejäl läppförstoring. Inte så nice.

Sedan tror jag att många inte förstår problemet med hundar i kombination med andra allergier – många av hundägarna på FB kommenterade att man inte borde få använda parfym på fik heller då. Jag håller faktiskt med. Själv blir jag tät i luftvägarna och får huvudvärk resten av dagen typ, så för min del får folk gärna sluta med parfym. Men poängen jag ville få fram är att om man andas in parfym på ett fik och samtidigt dessutom utsätts för hundar, ja då kan man ju räkna med att få åka till akuten. För tillfället är det dessutom pollensäsong ute – livsfarligt för en multiallergisk person som jag (vilket många allergiker också ofta är) om jag ska behöva utsättas för flera allergier på en och samma gång.

Jag personligen har även astma och måste i kombination med det stå ut med pollen, parfym och alla herrans rökare som förpestar min vardag utomhus (säger inget om att man inte får röka – mer än att jag personligt gärna hade sett att det inte var okej att göra det på uteserveringar – men jag menar på att liksom “många bäckar små”). Lite hundallergi på det hade ju inte suttit annat än fint.. Eh, eller..?

Hur som haver så ska jag sova nu. Vill avsluta med att säga att jag älskar hundar och hade mer än gärna önskat att jag tålde dem, men tyvärr gör jag ju inte det och det går liksom inte att ändra på. Jag vill också säga att jag tycker det är superbra idé – som många diskuterade på FB – att starta ett café för alla hundägare där hundar är välkomna MEN jag kan inte stå för att det är en bra idé att tillåta en hundhörna på “vanliga” fik (jo – hundallergi är luftburen och nej det handlar inte bara om pälsen, så om din hund inte fäller – kul för dig, men det hjälper inte mig något större) och jag pallar inte med folk som lämnar löjliga och osmarta “expertkommentarer” kring saker (i detta fall allergier) som de inte har den blekaste aning om! Tack och hej för mig.

PS! Nej, det finns inget som heter “allergifri hund” – det finns hundar som har färre allergener än andra, men det finns inga som är allergifria. Om din kusin tål din hund betyder det inte automatiskt att din kompis kommer göra det. Alla reagerar olika mycket på olika hundar. Peace out!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *